Bitcoin

Bitcoin. Πυροτέχνημα ή όχι;

Τις τελευταίες μέρες ακούμε ολοένα και περισσότερο για το «νέο ψηφιακό νόμισμα», το bitcoin, του οποίου η φήμη εξαπλώνεται ταχύτατα. Με το παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τι είναι το bitcoin, πως λειτουργεί και εν τέλει αν δικαιολογεί τον θόρυβο που έχει προκαλέσει.

Πως προέκυψε

Εδώ και πολλά χρόνια είχαν γίνει αρκετές προσπάθειες υλοποίησης της ιδέας του ψηφιακού-ηλεκτρονικού χρήματος, ωστόσο όλες αποτύγχαναν για λόγους νομισματικής πολιτικής και αξιοπιστίας. Ωστόσο τον Οκτώβριο του 2008 ένας εφευρέτης με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto (του οποίου η πραγματική ταυτότητα παραμένει άγνωστη ακόμα και σήμερα!) πρότεινε έναν τρόπο, ικανό να ξεπεράσει τα παραπάνω προβλήματα. Συγκεκριμένα πρότεινε την δημιουργία ενός διαπροσωπικού δικτύου ηλεκτρονικών συναλλαγών βασισμένο πήρως σε ψηφιακή μορφή χρήματος.  Το δίκτυο  αυτό δεν άργησε να τεθεί σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2009 συμπληρώνοντας σχεδόν 18 χρόνια ζωής!

Ποια τα βασικά του χαρακτηριστικά

  • Είναι πλήρως ψηφιακό καθώς τα «νομίσματα» που εκδίδονται από το ίδιο το δίκτυο μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά μόνο για συναλλαγές εντός αυτού του δικτύου. Στην χώρα μας μάλιστα, οι επιχειρήσεις που υποστηρίζουν συναλλαγές με τον εν λόγω κρυπτονόμισαμα αυξάνονται συνεχώς.
  • Διέπεται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης. Αυτοί οι «νόμοι» καθορίζουν την τιμή του. Αξίζει να σημειωθεί πως η προσφορά του bitcoin είναι απολύτως γνωστή καθώς ένας εκ των ιδρυτικών στόχων του δικτύου είναι η συνολική προσφορά να φτάσει τα 21 εκατομμύρια bitcoins. Για τον σκοπό, με σταθερό ρυθμό, εκδίδεται μια σταθερή ποσότητα bitcoins ημερησίως μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος της προσφοράς των 21 εκατομμυρίων bitcoins.
  • Είναι απόλυτα αποκεντρωμένο, δηλαδή δεν υπάρχει κάποια αρμόδια αρχή που το εκδίδει. Επίσης είναι ιδιωτικό καθώς δεν ανήκει σε κανέναν. Τα χαρακτηριστικά αυτά βοηθούν και στην διαφάνεια-αξιοπιστία του συστήματος καθώς ο κώδικας λειτουργίας του είναι διαθέσιμος για όλους στο site του δικτύου (www.bitcoin.com)

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι το bitcoin ήρθε για να μείνει! Η σημερινή αξία του δικτύου των bitcoins υπολογίζεται στα 196 δισεκατομμύρια δολάρια, η οποία είναι μεγαλύτερη από εκείνη εταιρειών κολοσσών όπως η Coca-Cola και η Toyota. Ενδεικτικός είναι ο ημερήσιος αριθμός συναλλαγών που ξεπερνά τις 300.000 καθώς και η ισοτιμία σύμφωνα με την οποία 1  bitcoin αντιστοιχεί σε σχεδόν 12.000 ευρώ, δηλαδή κάποιος ο οποίος είχε αγοράσει bitcoins το 2012 όταν είχαν σχεδόν μηδενική αξία σήμερα είναι εκατομμυριούχος!

Με την ελπίδα να ξεκαθαρίσαμε μερικώς την κατάσταση γύρω από το bitcoin αν σας ενδιαφέρει δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες που παρέχουν ηλεκτρονικό πορτοφόλι προσπαθώντας να το γεμίσετε με τα πολυπόθητα bitcoins!

Δημήτρης Νταγιάντης, Μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα οικονομικής επιστήμης του ΟΠΑ με κατεύθυνση "Εφαρμοσμένα οικονομικά και χρηματοοικονομικά"





 

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] μας για τα κρυπτονομίσματα – που δεν είναι μόνο το Bitcoin (Πυροτέχνημα ή όχι) –  οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι γνωρίζουμε […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *